H.OĞUZ AYDEMİR
     

Izložba Piri Reis, kartograf Sulejmana Veličanstvenog

     
Haberler / Duyurular
 
Pred brojnim Porečanima, ali i gostima iz drugih gradova Istre i Zagreba sinoć je u Zavičajnom muzeju Poreštine otvorena izložba "Piri Reis - kartograf Sulejmana Veličanstvenog". Read more: http://www.parentium.com/prva.asp?clanak=41007#ixzz2llhV0FF6

Izložba je dio niza međunarodnih događanja što ih tursko Ministarstvo kulture i turizma organizira u povodu 500. obljetnice objave karte svijeta ovog poznatog osmanskog kartografa 1513. godine. Ravnateljica porečkog muzeja Elena Uljančić-Vekić okupljene je na svečanom otvaranju podsjetila da je UNESCO 2013. godinu proglasio godinom Piri Reisa, na godišnjicu izrade njegove karte svijeta, pa su stoga još ponosniji što je Poreč, grad s UNESCO-ovim spomenikom zajedno s još četiri hrvatska grada imao priliku ugostiti ovu izložbu.

Slavni turski pomorac, geograf, kartograf i admiral Piri Reis na svojim je kartama ocrtavao i tumačio krajobraz, a svojim je radom, osobito s Kitab-i Bahriye (Knjiga navigacije) bio među pionirima svjetskog pomorstva i navigacije. Također bio je pionir u korištenju ekonomskih, socijalnih i kulturnih učinaka na geografiju, čime je obilježio ne samo tursku povijest, već i svjetsko pomorstvo.

Kustos Turske zaklade za podvodnu arheologiju Ali Riza Isipek, rekao je da stručnjaci još uvijek raspravljaju o tome kako je Piri Reis uspio tako precizno izraditi svoje karte. Na izložbi su predstavljene replike portolana istočnojadranskih luka iz Knjige navigacije, objavljenje prvi put 1521. godine. Osim toga, izložba uključuje i repliku Pirijeve karte svijeta iz 1513. godine, koja je među najstarijim očuvanim kartama koje prikazuju američki kontinent, te reprodukcije jadranskih luka rađene na poznatoj iznik - keramici, tehnici izrade keramike vrlo popularnoj u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog, te reprodukcije instrumenata koje je koristio slavni kartograf za izradu karata.

Za domaću publiku zanimljivost su karte Poreča, Vrsara, Medulina, Novigrada i drugih hrvatskih luka.

- Naziv izložbe "Piri Reis - kartograf Sulejmana Veličanstvenog" odabrali smo iz razloga da ljudi, nakon popularne TV-serije mogu povezati vrijeme i prostor u kojem je djelovao ovaj veliki vojnik i kartograf. Na kartama istočnog Jadrana prikazana je orijentalna vizija naše obale. Još jedna zanimljivost je kako je u vrijeme geografskih otkrića izradio kartu svijeta koja prikazuje američki kontinent pri čemu je koristio karte Kristofora Kolumba, rekla je Tea Perinčić iz riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, uz Isipeka, jedna od autorica izložbe.

Predsjednik Turske zaklade za podvodnu arheologiju Oguz Aydemir rekao je da je Piri Reis prije petsto godina ostavio poruku "Sjetite me se" te izrazio zadovoljstvo što se to održava na ovaj način. Pozdravne riječi u ime župana i porečkog gradonačelnika uputio je Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu, a čast da otvori izložbu pripala je Gulsah Cumurcu, drugoj tajnici Veleposlanstva Republike Turske u Hrvatskoj.

Domaćini i gosti razmijenili su prigodne poklone, nakon čega se publika uputila na razgledavanje izložbe koja se proteže na dva kata muzeja.

Izložba će u porečkom muzeju biti otvorena do 30. rujna, organizirana je pod pokroviteljstvom turskog veleposlanstva u Hrvatskoj i Turske zaklade za podvodnu arheologiju, a sponzorira je zrakoplovna kompanija Turkish Airlines. Nakon gostovanja u Rijeci i Poreču, u studenom i prosincu bit će predstavljena publici u Zagrebu i Dubrovniku. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)Read more: http://www.parentium.com/prva.asp?clanak=41007#ixzz2llhYfnMe

 
© 2013 Her hakkı saklıdır | oguzaydemir.com